Split: Shyamalan flikt het weer

Snelle waarschuwing vooraf: dit bericht bevat spoilers.

Split, de nieuwste film van M. Night Shyamalan, gaat over de ontvoering van 3 tieners door een man (gespeeld door James McAvoy) die lijdt aan een dissociatieve identiteitsstoornis, of DIS, en hierdoor 23 totaal verschillende identiteiten in zich verstopt heeft. De ene keer is hij een serieuze bebrilde man met OCD, een andere keer is hij een fashion-icon, en weer een andere keer is hij een jongen van 9. (Zelf vind ik trouwens dat James dit echt met verve doet, omdat je na een tijdje enkel aan een blik al kunt zien welke identiteit hij op dat moment heeft, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen het hiermee eens is… )

In de film wordt regelmatig gerefereerd naar en voorbereid op de komst van een geheimzinnige 24e identiteit, The Beast; half man, half beest, ontzettend krachtig en enorm gevaarlijk. Dit met name door een duo van identiteiten die zichzelf “The Horde” noemt. Uiteindelijk komen we erachter wie/wat The Beast is, en wordt het ineens duidelijk waarom de film in de categorie “Horror” valt: The Beast eet namelijk onschuldige, ongerepte mensen om te kunnen blijven bestaan. Aan het einde komen we er dan ook achter dat twee van de drie meiden ten prooi vallen aan het beest, en dat de derde wordt gespaard wegens haar verleden vol misbruik door oom-lief. Het beest ontsnapt, en pas na de aftiteling kom je erachter waarom: hij is het (bijna) stereotype voorbeeld van een superhero-villain, en dit is dan waarschijnlijk ook precies de rol die hij in de volgende film zal gaan spelen. En superhero-villains krijg je niet zomaar te pakken. Dit einde laat namelijk zien dat de film Split in hetzelfde universum zit als die andere ‘superhero’ film van Shyamalan, Unbreakable. Nice.

Mijn god wat zag ik dit niet aankomen zeg, echt ontzettend vet! Ik had het natuurlijk kunnen raden, omdat deze regisseur al vaak genoeg enorme plot-twists in het einde heeft gestopt (denk maar aan The Sixth Sense), maar ik had het gewoon echt niet verwacht…hij doet het gewoon weer. Om eerlijk te zijn is dit dan ook de voornaamste reden voor mij om de film alsnog aan te raden, want ondanks dat dit eindelijk weer een ‘okay’ film is van Shyamalan, blijft het geen enorme topper. McAvoy doet zijn rollen leuk, de gedachte achter het verhaal is interessant, maar de uitwerking laat vaak wat te wensen over. Dat het echter in een nieuwe reeks van superhero-films valt, met echt een behoorlijk rauw randje (Watchmen anyone?), vind ik als comic-fan toch best wel gaaf. Zien dus!

ps. Dit artikel van Screenrant laat trouwens zien dat er een behoorlijk grote overeenkomst zit tussen de beide filmposters. We hadden het dus op zich al kunnen zien aankomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *